Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród licznych alternatyw, które proponuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe dania włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. Restaurants in Main Market Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, focaccia, minestrone i liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film