Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się jedynie z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za polskie, głównie z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak faktycznie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film