włoska mozzarella

Pyszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednak również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają totalnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale jednocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

mozzarella   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd więc wziąć nowatorski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie dużo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w gruncie rzeczy warto dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.